Sima piskota, az lehet, liszt-cukor-tojas van.
Hozzavalok:
3 tojas
75 g cukor
75 g liszt
fel csomag sutopor
A tojast a cukorral egeszen habosra keverjuk, majd lejjebb vesszuk a habvero fokozatat, es kanalankent hozzaadjuk az atszitalt lisztet, amit elozoleg elkeverunk a sutoporral.
Sutopapirral kibelelt formaban 180 C° -os sutoben kb 30 perc alatt keszre sutjuk.
S ekkor jutott eszembe recept utan nezni. Igy talaltam meg a kaves zabaione recepjet. A zabaione alap esetben szaraz marsalaval keszul, ami egy borfeleseg, de az sem volt itthon, igy nagyon megorultem, hogy megtalaltam ezt a verziot. El is keszitettem.
Hozzavalok:
4 tojas sargaja
4 evokanal cukor
8 evokanal kihult kave
A tojasok sargajat a cukorral habosra keverjuk, majd kanalankent hozzaadjuk a kihult kavet es tovabb verjuk a habot. Miutan felhasznaltuk az osszes kavet, az egesz habot gozfurdobe allitjuk, s tovabb verjuk, am mar csak kezzel, mig be nem surusodik.
Elviekben ez egy azonnal talalhato edesseg volt, de gondoltam, jo lesz a tortaba is. Hagytam kihulni, a tortalapom felbe vagtam, a "krem" - nevezzuk inkabb habnak - felevel megkentem, visszatettem a piskota tetejet, es azt is megkentem ezzel a habbal. Bevontam korben is, majd hutobe tettem.
Egy ora mulva, mikor rakacsintottam, remulten vettem eszre, hogy a hab eltunt. Nem volt sehol, beivodott a piskotaba (ami mellesleg gyonyoru lett). Itt jott a panik.
Nem akartam ujbol tiramisu tortat kesziteni, de vegul majdnem megint ugyanaz lett belole. Ezen a ponton mar at kellett szaladjak a boltba. Vettem tejszint, meg mascarponet, es majdnem a tiramisu torta kremjet keszitettem el, viszont kihagytam belole a tojasokat.
200 ml tejszint felvertem, majd hozzaadtam 250 g mascarponet, es elovettem a tortat, levettem a tetejet, megkentem a krem egy harmadaval, majd visszatettem a piskotat, ujbol megkentem, korbe is kentem, s habos babosra hagytam mindenhol.
Kakaoport szitaltam ra, es visszatettem a hutobe ujra.
Nem lett rossz, de valami ujdonsag nem artott volna. :) A vajas kremeket nem szeretem.
Az alapotletem nagyon tetszett volna - mellettunk van egy cukraszda, aminek a zabaione krem a specialitasa, es allithatom, hogy szenzacios, en megsem tudtam itthon normalisat alkotni. Parom szerint azert, mert egy azonnal fogyasztando hab receptjet hasznaltam fel. Igerem egy nap a krem is idekerul. :)
Lassuk tehat, mi kerult az unnepelt ele:
Nessun commento:
Posta un commento