Magyarul angol levesnek hivjak ezt az emilia romagnai edesseget. Eredete meg Erzsebet kiralyno idejere tevodik. A hires angol Trifle-hez akar hasonlitani, s hasonlit is.
A kremet a husveti kirandulason adta egy neni, noha biztosan parom is tudja, s ideadja, ha kerem. De ott ihletet adott, s feljegyeztem a keznel levo asztalteritore, amit aztan haza is hoztam.
Azert tartom itt megoszthatonak, mert keves a hozzavalo, ami minden haztartasban megtalalhato (meg nalam is), kicsit munkaigenyes csak, de nagyon kielegito a vegeredmeny!
:) Ha valami gondot okozhat, az az alchermes nevu likor. De kaphatoooo! Vagy elkeszitheto.
Likorok hazilag barmikor....imadnivalok. Meg is osztok egyet en, itt, azonnal. Aztan jojjon az a bizonyos alchermes.
Nos, a Pocket coffee likor -vagyis az a csokihejba zart eszpresszo kave bonbon likor valtozata:
Hozzavalok
150 ml 90% - os alkohol
5 evokanal instant kave
5 evokanal instant kakao
500 ml viz
250 g cukor
A vizet feltesszuk foni a cukorral egyutt, mikor eljutott a forraspontra, belekeverjuk a kakaoport es a kavet, csomomentesre dolgozzuk, majd elzarjuk a tuzet alatta, kicsit hulni hagyjuk, s beleontjuk az alkoholt. (Azert fontos varni a likorkezdemeny kihulesere, mert ha forron ontjuk bele az alkoholt, elparolog az alkohol jo resze, raadasul ki is fut, habzani fog) Miutan kihult, leszurjuk, s uvegbe toltjuk.
En foleg nyaron fogyasztok ilyesmit. Telen marad apukam isteni gyumolcspalinkaja! Szivmelengetobb!!!
Az alchermes likor receptje:
Hozzavalok:
350 g 90%-os alkohol
350 g cukor
500 g viz
5 g fahejrud
4 g kosenil (voros etelfestek)
1 g szegfuszeg
1 g kardamo
Eljaras ugyanaz, mint a fenti receptnel, vizben elkeverjuk a cukrot, felforraljuk, majd belekeverjuk a fuszereket, hulni hagyjuk, s ezutan hozzaadjuk az alkoholt is. Miutan teljesen kihult, leszurjuk, s uvegbe toltjuk.
- Kulonlegesseg: ez a likor az antik Sziciliaban gyakran hasznalt orvossag volt ijedt gyermekek megnyugtatasara. Attol fuggoen, mennyire ijedt meg egy kis emberi leny valamitol, 1 vagy 2 kanal likorrel uztek ki belole a felelmet. -
A zuppa inglese elkeszitese a kovetkezo hozzavalokkal tortenik:
Krem:
5 tojassargaja
125 g cukor
50 g kukoricakemenyito
1/2 l langyos tej
1 vaniliarud
25 g kakaopor
25 g kakaopor
Alchermes likor
babapiskota
Az elkeszitese hasonlit a tiramisuera, vagyis retegezes lesz.
A krem elkeszitese:
A tejet kisse megmelegitjuk egy vaniliaruddal. A tojasok sargajat elkeverjuk a cukorral, majd hozzaadjuk a kukoricakemenyitot, csomomentesre keverjuk.
A langyos tejet aprankent hozzaadjuk, mikozben folyamatosan kavagatjuk, hogy csomomentes kremet kapjunk.
Majd lassu tuzon, folyamatos keveres mellett besuritjuk a kremet.
Ezutan levesszuk a tuzrol, s energikus mozdulatokkal jol elkeverjuk. A kremet ketfele vesszuk, az egyik krembe belekeverjuk a kakaport.
Tuzon megmelegitunk 1dl vizet egy evokanal cukorral, hozzaadjunk keves alchermest, majd hulni hagyjuk. Miutan kihult, a babapiskotakat megforgatjuk ebben benne, egy atlatszo tal aljara sorakoztatjuk oket,
befedjuk oket a barna kremmel,
majd ujabb reteg aztatott babapiskotat helyezunk a talba,
amit befedunk a sarga kremmel.
(En itt megalltam, mert elfogyott a babapiskotam, de mehet meg ra egy reteg babapiskota. Megnyomkodjuk oket, bele a krembe, majd bevonjuk tejszinhabbal, s legalabb 4 oran keresztul hutoben taroljuk.) En tehat a sarga krem utan megalltam, igy tettem hutobe a kis dragat, megvarom, mig megpuhulnak a piskotak. A tejszinhab optional! Akar frissiben is teheto ra.
Am tejszinhab nelkul is tokeletesen megallja a helyet.
Hatarozottan nem rossz edesseg!
Mikozben fogyasztottam, jottem ra, hogy ez tulajdonkeppen egy puding. Igy megtanultam tehat pudingpor nelkul pudingot kesziteni.
Itt cukraszkremnek nevezik.
Jo etvagyat!
A krem elkeszitese:
A tejet kisse megmelegitjuk egy vaniliaruddal. A tojasok sargajat elkeverjuk a cukorral, majd hozzaadjuk a kukoricakemenyitot, csomomentesre keverjuk.
A langyos tejet aprankent hozzaadjuk, mikozben folyamatosan kavagatjuk, hogy csomomentes kremet kapjunk.
Majd lassu tuzon, folyamatos keveres mellett besuritjuk a kremet.
Ezutan levesszuk a tuzrol, s energikus mozdulatokkal jol elkeverjuk. A kremet ketfele vesszuk, az egyik krembe belekeverjuk a kakaport.
Tuzon megmelegitunk 1dl vizet egy evokanal cukorral, hozzaadjunk keves alchermest, majd hulni hagyjuk. Miutan kihult, a babapiskotakat megforgatjuk ebben benne, egy atlatszo tal aljara sorakoztatjuk oket,
befedjuk oket a barna kremmel,
majd ujabb reteg aztatott babapiskotat helyezunk a talba,
amit befedunk a sarga kremmel.
Am tejszinhab nelkul is tokeletesen megallja a helyet.
Hatarozottan nem rossz edesseg!
Mikozben fogyasztottam, jottem ra, hogy ez tulajdonkeppen egy puding. Igy megtanultam tehat pudingpor nelkul pudingot kesziteni.
Itt cukraszkremnek nevezik.
Jo etvagyat!
Nessun commento:
Posta un commento