mercoledì 17 aprile 2013

Lapozos kalacs - Tonhalas teszta

Elfogyott a reggelihez valo edesseg. Nem is baj, lehet teljes kiorlesu kenyeret enni sonkaval, vajjal, retekkel, vagy barmilyen eppen szezonjat elo zoldseggel. Peldaul friss hagymaval. 
Megis nekialltam valamit sutni, mert tudom, hogy parom nem eszik mast reggelire, csak valami edeset.
A lapozos kalacs receptjet a napokban osztotta meg baratnom a weben, es azonnal megtetszett, a kulalakja miatt. Ezt gyurtam ma be, es sutottem ki. 


Hozzavalok:
340 g liszt
50 g cukor
1 eleszto
1/2 teaskanal so
Pici mez
80 ml langyos tej
60 g vaj
62 ml viz
1 felbevagott vaniliarud
2 tojas

A keneshez:
60 g olvasztott vaj
200 g cukor
60 g fahej (en mezeskalacs fuszerkevereket hasznaltam)

A liszt 3/4-et talba szitaljuk, hozzaadjuk a sot, a cukrot es a mezet, ramorzsoljuk az elesztot. Egy kis labasban megmelegitjuk a tejet a vajjal, hulni hagyjuk, majd hozzaadjuk a vizet is. Ha eleg langyos lett, ovatosan az elesztore ontjuk, s kelni hagyjuk par percig. Miutan megkelt, hozzaadjuk a tojasokat es ovatosan elkezdjuk osszedolgozni a hozzavalokat. A maradek lisztet folyamatosan adagoljuk hozza. Laza, lagy tesztat kell kapjunk. Folpack-kal lefedjuk es meleg helyen duplajara kelesztjuk.

Miutan megkelt, lisztezett feluleten teglalap alakura, kb 4 mm vastagra nyujtjuk, es megkenjuk az olvasztott vajjal, mindenhol, majd megszorjuk a fuszeres cukorral. 



Ekkor negy csikra vagjuk a tesztat, hosszanti iranyban, amiket egymasra helyezunk, majd a retegezett csikokat tovabbi kockakra vagjuk. Egy puspokkenyer format kibelelunk sutopapirral, majd a kockasorunk melle allitjuk, dontve. Belehelyezzuk a sort es ujra kelesztjuk. 



Miutan kitoltotte a tepsit, elomelegitett sutoben 180 c°-on keszre, aranybarnara sutjuk. 





A vegeredmeny egy ropogos, illatos finom kalacs! Mennyei ize van!








EBEDUNK:
Ma a parom utott gyorsan ossze egy tesztaetelt ebedre, mert motorozni voltunk reggel, keson ertunk haza (ezalatt kelt a tesztam) s nemsoka mennem is kell dolgozni. Igy nem volt idonk komplikalt valamit kesziteni. Gyorsan feltettunk foni egy labasban vizet, s Tagliatellet foztunk ki benne, aminek 5 perc a fozesi ideje. Ezalatt egy tonhalkonzervet egy serpenyoben keves olajon megmelegitett, 5 darab zsalyalevellel. Miutan a teszta kifott, hozzaadta a zsalyas tonhalhoz, atforgatta, atforrositotta oket, talalta, borssal boven megszorta, es mar fogyasztottuk is. Isteni finom lett. A zsalyat is, a tonhalat is egyenlo mertekben lehetett erezni. Nyami nyami!






Nessun commento:

Posta un commento