Megis nekialltam valamit sutni, mert tudom, hogy parom nem eszik mast reggelire, csak valami edeset.
A lapozos kalacs receptjet a napokban osztotta meg baratnom a weben, es azonnal megtetszett, a kulalakja miatt. Ezt gyurtam ma be, es sutottem ki.
Hozzavalok:
340 g liszt
50 g cukor
1 eleszto
1/2 teaskanal so
Pici mez
80 ml langyos tej
60 g vaj
62 ml viz
1 felbevagott vaniliarud
2 tojas
A keneshez:
60 g olvasztott vaj
200 g cukor
60 g fahej (en mezeskalacs fuszerkevereket hasznaltam)
A liszt 3/4-et talba szitaljuk, hozzaadjuk a sot, a cukrot es a mezet, ramorzsoljuk az elesztot. Egy kis labasban megmelegitjuk a tejet a vajjal, hulni hagyjuk, majd hozzaadjuk a vizet is. Ha eleg langyos lett, ovatosan az elesztore ontjuk, s kelni hagyjuk par percig. Miutan megkelt, hozzaadjuk a tojasokat es ovatosan elkezdjuk osszedolgozni a hozzavalokat. A maradek lisztet folyamatosan adagoljuk hozza. Laza, lagy tesztat kell kapjunk. Folpack-kal lefedjuk es meleg helyen duplajara kelesztjuk.
Miutan megkelt, lisztezett feluleten teglalap alakura, kb 4 mm vastagra nyujtjuk, es megkenjuk az olvasztott vajjal, mindenhol, majd megszorjuk a fuszeres cukorral.
Ekkor negy csikra vagjuk a tesztat, hosszanti iranyban, amiket egymasra helyezunk, majd a retegezett csikokat tovabbi kockakra vagjuk. Egy puspokkenyer format kibelelunk sutopapirral, majd a kockasorunk melle allitjuk, dontve. Belehelyezzuk a sort es ujra kelesztjuk.
Miutan kitoltotte a tepsit, elomelegitett sutoben 180 c°-on keszre, aranybarnara sutjuk.
Ekkor negy csikra vagjuk a tesztat, hosszanti iranyban, amiket egymasra helyezunk, majd a retegezett csikokat tovabbi kockakra vagjuk. Egy puspokkenyer format kibelelunk sutopapirral, majd a kockasorunk melle allitjuk, dontve. Belehelyezzuk a sort es ujra kelesztjuk.
Miutan kitoltotte a tepsit, elomelegitett sutoben 180 c°-on keszre, aranybarnara sutjuk.
A vegeredmeny egy ropogos, illatos finom kalacs! Mennyei ize van!
EBEDUNK:
Ma a parom utott gyorsan ossze egy tesztaetelt ebedre, mert motorozni voltunk reggel, keson ertunk haza (ezalatt kelt a tesztam) s nemsoka mennem is kell dolgozni. Igy nem volt idonk komplikalt valamit kesziteni. Gyorsan feltettunk foni egy labasban vizet, s Tagliatellet foztunk ki benne, aminek 5 perc a fozesi ideje. Ezalatt egy tonhalkonzervet egy serpenyoben keves olajon megmelegitett, 5 darab zsalyalevellel. Miutan a teszta kifott, hozzaadta a zsalyas tonhalhoz, atforgatta, atforrositotta oket, talalta, borssal boven megszorta, es mar fogyasztottuk is. Isteni finom lett. A zsalyat is, a tonhalat is egyenlo mertekben lehetett erezni. Nyami nyami!
EBEDUNK:
Ma a parom utott gyorsan ossze egy tesztaetelt ebedre, mert motorozni voltunk reggel, keson ertunk haza (ezalatt kelt a tesztam) s nemsoka mennem is kell dolgozni. Igy nem volt idonk komplikalt valamit kesziteni. Gyorsan feltettunk foni egy labasban vizet, s Tagliatellet foztunk ki benne, aminek 5 perc a fozesi ideje. Ezalatt egy tonhalkonzervet egy serpenyoben keves olajon megmelegitett, 5 darab zsalyalevellel. Miutan a teszta kifott, hozzaadta a zsalyas tonhalhoz, atforgatta, atforrositotta oket, talalta, borssal boven megszorta, es mar fogyasztottuk is. Isteni finom lett. A zsalyat is, a tonhalat is egyenlo mertekben lehetett erezni. Nyami nyami!
Nessun commento:
Posta un commento