sabato 27 aprile 2013

Karamellizalt fuges, hajdinalisztes sutemeny pisztaciaval

Ma a parom anyukaja surgosseggel hivott, hogy vigyem be az ugyeletre, mert egy ideje problemaja van az emesztesevel. Ez nem jo hir, de megertem. Nem eszik, nem alszik, ideges, ezert az emesztorendszere sem mukodik ugy, ahogy kellene. Ezert dontottem ugy, hogy megajandekozom magammal. :)
Azaz ma nalam ebedel, finomat, es jol fogja magat erezni. Megalkottam a mozzarellas sonkas lasagnet, illetve ezt a sutemenyt. S hogy ne feledkezzunk meg a kulsorol sem, csinaltam neki koromviragkremet. 
A fuge is es a hajdina is segitik az emesztest, s hiaba van szo egy edessegrol, nalam a hajdinabol keszult finomsagok mindig segitettek a pocak meretenek csokkenteseben is. Ez a mai sutemeny egy tunemeny. Mar a teszta sutes nelkul is isteni finom. Ugye gyakran nyalakodom, de tesztak eseteben ez nem mindig kifizetodo. Ez viszont...el lehetne nyalogatni akar mar keveres utan. Kisutve....puha es izletes. Koszonet a fahejnak, a fugenek.
Lassuk tehat, hogyan keszul:
Hozzavalok:

3 tojas
15 dkg porcukor (nekem fele ilyen volt, fele sima)
90 g vaj (ghee)
200 g karamellizalt fugelekvar
5 ek viz
1 csomag vanilia
1 teaskanal sutopor
1/2 teaskanal kukoricakemenyito (vagy szodabikarbona)
1 teaskanal fahej
200 g liszt

(hozza lehet meg adni citromhejat is, ha van)

A csokimazhoz:
100 g csokolade
2 teaskanal vaj (ghee)

Disziteshez:
par szem pisztacia


A lekvart elkeverem a vizzel. A fugelekvar eleg darabos, ezert villaval szetnyomkodom az egeszben maradt gyumolcsoket. Barmilyen lekvar hasznalhato, fo, hogy suru legyen. A keverotalban elkeverem a cukrot a tojasokkal, majd miutan jo habos, hozzaadom aprankent a vajat, es a lekvart is. Ezutan kimerem a szaraz hozzavalokat, lisztet, vaniliat, sutoport, kemenyitot, fahejat es ezeket fakanallal keverem a sutihez. Egy tepsit sutopapirral kibelelek es beleontom a tesztat. Jo suru, igy el kell teriteni. De nem kell megijedni. Eloszlik majd a sutes kozben. 
180 c°-os sutoben kb 20 perc alatt keszen is van. Miutan kihult, megkenem csokoladeval, amit gozfurdoben melegitek fel a vajjal. A tetejere pedig durvara vagott pisztaciat teszek. Isteni finom illatok fognak korulottunk terjedni. A fahej miatt. :)
Az anyuka is bevagott egy negyed szelet lasagnet es a sutibol is jo izzel lakmarozott. 


Jo etvagyat hozza!!!

Nessun commento:

Posta un commento