mercoledì 27 febbraio 2013

Lencse (fozelek helyett) - lencsesteszta alap

A teli idoszak kedvence a lencse, itt is, otthon is. Annak idejen, mikor Romaban eltem egy csaladnal, sokszor keszitettek lencses tesztat, s beleszerettem. Anyukamek fozeleket keszitenek belole, az olaszok meg ebbol is tesztaetelt csinalnak (a sok mas mellett). 
Az alap nagyon egyszeru, ha nincs sok kedvem 10 percig kevergetni a tesztat a mar kifott lencseben, akkor megmarad egyszeruen lencsenek, s azt esszuk, grissinivel. Mint legutobb is. De ettol a lepestol mar igen keves valaszt el bennunket a tesztas valtozattol. 

Hozzavalok:
fel csomag lencse
egy kozepes fej hagyma
ket kisebb repa
paradicsomszosz, vagy paradicsomkonzerv
so, bors
ha valaki kiadosabbnak szeretne, akkor mehet bele meg bacon felkockazva

A lencset en beaztatom legalabb egy fel napra. Igy lerovidul a fozesi ido, s biztos megpuhul a lencse. 
A hagymat felapritjuk, a repat megpucoljuk, felbevagjuk es szeletekre vagjuk, a bacont felkockazzuk, s az osszeset odarakjuk piritani felhevitett olajban. Ezalatt az ido alatt a lencset talastul beleallitjuk a mosogatoba, s lassan folyo viz alatt lecsereljuk alatta a vizet, amiben aztattuk.

Ha a repa, hagyma es bacon megpirult, felontjuk a paradicsomkonzervvel, majd raontjuk a lencset, annyi vizzel, ami ellepi, s hagyjuk foni. Sozni csak a fozes legvegen szoktam, mert allitolag a korai sozas art meg a hejanak, attol kemenyedik meg. Borsot viszont teszek ra. Kb 20 perc fozesi ido utan kesz az alap. Izles szerint sozzuk. En most ennyinel meg is alltam. Ez az etel igy, talan sonka nelkul a 90 napos dieta kemenyito napjara is tokeletes. Izletes, s kivanatos. Ha tesztas etelt szeretnenk, akkor ugyelni kell arra, hogy a lencse mindig viz alatt legyen. Kimerjuk a tesztat, s mikor elkeszult az alap, a lencsehez keverjuk. Folyamatos keveres mellett fozzuk a tesztat, aminek a fozesi ideje megegyezik a normalis fozesi idovel, tehat kb 10 perc. Szukseg eseten hozzaadunk meg vizet, s addig fozzuk, keverjuk, mig a teszta teljesen meg nem puhul. 
A keszetel isteni lesz, a latvany viszont lehet nem jon be majd mindenkinek. Elarulom azonban, hogy olasz csaladom ezt a fogast mindig vendegeknek keszitette, s mindig oriasi sikere volt. Itt emilia romagnaban nem ismerik, am mikor elkeszitem, nagy sikere van. Kiados, es csipos olajjal talalaskor megcsorgatva, reszelt sajttal a tetejen hamar el is fogy.


Jo etvagyat!

Nessun commento:

Posta un commento