Ez az egyszeru etel nalunk Magyarorszagon mindig olyan snasszul kerult elkeszitesre, foleg a bojt alatt, hogy nekem sosem tamadt ingerem, hogy megkostoljam. Nagyi megfozte a darat, hagyta megdermedni, majd tanyerba szedett nehany kanallal, tej ra, s kesz is. Nem tul izgalmas! Aztan egyszer Bergamoban vendegeskedtem egy igen kedves s lelkes fiatalembernel, aki igyezett az osszes helyi specialitassal megismertetni, ezek koze tartozik a kukoricadara, olaszul Polenta is. Olyan gusztan volt elkeszitve, hogy azota is eleg csak ragondolnom, maris korogni kezd a gyomrom. Koret volt egy porkolthoz, megpedig tobbfele sajttal. S ahogy ott az asztalnal szedtek a vendeg tanyerjaba egyenesen a labasbol, latni lehetett, hogy a sajttol hogy nyult az egesz. Nem sporoltak ki belole semmit.
Mi is szoktuk igy enni, ha ujbol egyikonknek sincs sok kedve a konyhaban tevekenykedni. Kifozzuk a dobozon talalhato leiras szerint a polentat, majd mikor megfott, vaj bele, illetve sajtok, s kesz is. Am most egy masik receptet mutatok. Ez sem kulonosen nehez. Sokszor a polentabol tobb keszul, mint kellene. Ezesetben hagyjuk sajt s vaj nelkul, s a hutoben taroljuk a legkozelebbi felhasznalasig. Legtobbszor egy jo haztartasban van mindig a fagyon egy kis ragu, daralt husbol keszult porkolt. Ha ez a ketto a hutoben var ujrahasznositasra, akkor kesz is egy ujabb finomsag. A polentat felszeleteljuk, hisz mar nem kremes allagu, s egy kivajazott tepsit kibelelunk vele. Erre kanalazzuk a ragut, majd sajtot teszunk ra, ami legidealisabban mozzarella, mert megolvad, de jo kremsajt is, vagy akar besamellt is keszithetunk, de mint mondtam, mi nem a komplikalt konyha hivei vagyunk, ezutan ujabb reteg polenta, ragu, sajt. Sajttal fejezzuk be, s sutoben forrora sutjuk, mig a sajt szepen meg nem olvad. Micsoda finomsag. Egy hazai rakottkrumplihoz hasonlitanam. Ezt az etelt csak akkor fogyasztjak a taljanok, ha megmarad a polenta. Nem allnak neki ilyet fozni (vagy csak mi nem, ezt nem tudom).
Kis parmezan erre is megy, mert az szinte elhagyhatatlan!
Mi is szoktuk igy enni, ha ujbol egyikonknek sincs sok kedve a konyhaban tevekenykedni. Kifozzuk a dobozon talalhato leiras szerint a polentat, majd mikor megfott, vaj bele, illetve sajtok, s kesz is. Am most egy masik receptet mutatok. Ez sem kulonosen nehez. Sokszor a polentabol tobb keszul, mint kellene. Ezesetben hagyjuk sajt s vaj nelkul, s a hutoben taroljuk a legkozelebbi felhasznalasig. Legtobbszor egy jo haztartasban van mindig a fagyon egy kis ragu, daralt husbol keszult porkolt. Ha ez a ketto a hutoben var ujrahasznositasra, akkor kesz is egy ujabb finomsag. A polentat felszeleteljuk, hisz mar nem kremes allagu, s egy kivajazott tepsit kibelelunk vele. Erre kanalazzuk a ragut, majd sajtot teszunk ra, ami legidealisabban mozzarella, mert megolvad, de jo kremsajt is, vagy akar besamellt is keszithetunk, de mint mondtam, mi nem a komplikalt konyha hivei vagyunk, ezutan ujabb reteg polenta, ragu, sajt. Sajttal fejezzuk be, s sutoben forrora sutjuk, mig a sajt szepen meg nem olvad. Micsoda finomsag. Egy hazai rakottkrumplihoz hasonlitanam. Ezt az etelt csak akkor fogyasztjak a taljanok, ha megmarad a polenta. Nem allnak neki ilyet fozni (vagy csak mi nem, ezt nem tudom).
Kis parmezan erre is megy, mert az szinte elhagyhatatlan!
S hogy a lustasagra tegyunk meg egy lapattal, eldobhato tepsiben sutjuk. Igy meg mosogatni sem kell. :)
Nessun commento:
Posta un commento