martedì 27 agosto 2013

Piritott paradicsomos teszta

Egy het szallodaban toltott (meg csak nem is B&B-ben) idoszak utan, mialatt csak piadinat ettem, kulonbozo toltelekkel, estenkent pedig etteremben ettunk, igyekezven valtozatosat valasztani, alig hittem, hogy hazajojjek, es csinaljak egy kis finomsagos paradicsomos tesztat. Azt hiszem, eletemben ket igazan finom etel van, amire nem tudnek sose raunni, az egyik a vajas piritos (nem margarinos) es a paradicsomos teszta. A masodik ugye sokfelekeppen varialhato, mar csak azert sem tud megcsomorleni tole az ember. Ma, mikozben elinteztem nehany ugyet a postan es munkahelyen, mar arrol almodoztam, hogy ha eljon a del, paradicsomos tesztat fogok fozni, megspekelem mozzarellaval, es ahogy kell, kisutom, forro olajban, ezzel egy ugymond tesztatortat letrehozva, ami majd estere is toketeletes lesz. Ebbol is latszik, mennyire imadoja vagyok eme egyszeru eteknek. 
Es amikor eljott az ido, mar csorgott a nyalam. Most fejeztem be, s odavagyok. Vissza kell fognom magam, hogy vacsorara is hagyjak belole!
Nos, nezzuk hogy keszul.

Hozzavalok:
hosszu teszta, 100-150 g szemelyenkent
1 konzerv paradicsom
so, bors, olivaolaj, cukor
1 mozzarella
keves parmezan sajt
1-2 tojas

A tesztat bo, forrasban levo, sos vizben kifozzuk, a csomagolason levo utasitasok szerint. En legtobbszor ehhez igazitom magam, nem is kostolom, ellenorzom a tesztat. Ha a gaz a legnagyobb fokozaton megy, s elegendo a viz, akkor a megadott ido pontosan az az ido, amikor a teszta nem tulfott, hanem ugymond "al dente".
Ehhez az etelhez erdemes hosszu tesztat valasztani, megpedig vagy spaghettit, vagy linguettet/bavettet. Ez a spaghetti kilapitott valtozata. En ezesetben emellett dontottem. 
Mig a viz felfott, es a teszta kifott, a szosz is elkeszult, a regebben bemutatott modszer szerint. 
A teszta fozesi idejenek tetelte utan, alaposan leszurjuk, es a szosz elkeszult, a kettot osszekeverjuk, beleapritunk egy mozzarellat, hozzaadjuk a parmezant, es a mennyiseghez szukseges tojast. Egy fore eleg egy tojas, ami ugye arra szolgal, hogy osszefogja a kis tortankat.
Alaposan osszekeverjuk. Egy nagy serpenyoben kozben olajat forrositunk, majd a tesztas masszat beleontjuk, es elnyomkodjuk a tetejet, hogy egyforma magas legyen mindenhol, majd hagyjuk pirulni!



Miutan szepen elvalik a serpenyotol az alja, egy nagy fedo segitsegevel ugyesen megforditjuk, ugyelve arra, hogy egeszben maradjon.
Majd visszacsusztatjuk a nyers felevel is a serpenyobe!


Par percet itt is piritjuk, majd talalashoz egy nagy tanyerra csusztatjuk.
Mint egy tortat, ugy szeleteljuk!



Ropogos, a mozzarellatol nyulos, es izletes ebedet vagy vacsorat kapunk igy! S mint minden ilyen torta eseten, hidegen talan meg kivalobb izu!
Jo etvagyat!!

Nessun commento:

Posta un commento